Понеділок, 12.11.2018, 21:24
Вітаю Вас, Гість

 

Традиційний посуд

    Традиційний український посуд: миска, полумисок, мисник (полиця для посуду), макітра, горщик, глечик, куманець, горнятко, кайстроник, тарілка, тарелі, горнець (горщик), кухоль, склянка, кварта, каструля, відро, цебро, діжа, макогін, сковорідка, ложка, виделка, дійниця, качалка.

Посуд, як і інші побутові речі, має різну назву в різних регіонах України.

Традиційні та обрядові страви

    Традиційна національна українська їжа та страви: борщ, юшка, затірка, локшина, галушки, вареники, вар’яниці, смаженя, крученики, кльоцки, куліги, крупник, каша-лемішка (гречана страва), соломаха (житня), жур (вівсяний кисіль), кваша (житньо-гречаний напій), пампушки з часником, книші з олією, гречаники, перепічки, пундики, млинці, коржі, деруни, капусняк, узвар, печеня (м’ясна), драглі, гишки (холодець), товченики, мамалига (Карпати), варенуха, сирівець (хлібний квас), пироги.

    Обрядова їжа. Весільна обрядовість: коровай, шишки, весільні калачі, перепійці, качки, верч (Полісся), лежень (Правобережжя), дивень (Південь). Поховальна обрядовість: обід, коливо, канун. Різдво: кутя, узвар; у Великий піст – хрести с тіста; Великдень – паска, кров’янка, книш, ковбаси, крашанки, косовиця, жнива – мандрики (печиво з тіста для дітей), Маковій, Спас – шуліки (коржі, їли з маком та медом); осінні та зимові свята: балабушки (тісто, замішане на воді, принесеній з криниць ротом; дівчата ворожили на Андрія), калита (символ зимового сонцестояння), весною – жа   воронки (зустріч птахів).

Українська хата

    Українська садиба складалася з: подвір'я, село, хутір, садиба, зимівники, пасіка, хата, оселя, домівка, стріха, комора, льох, стебка, світлиця, кухнгя, передпокій, сіни, сінці, теплушка (тепла кімната у сінях), прихаток, ганок, чулан, хижки (кладочки), комірчини, ванькир, алькир (кухня-спальня), піч, покуть (святий кут, червоний кут), долівка.

    Хатній інтер’єр: стіл, лави, ослінчики, скриня, шафа, ліжко, ліжник, мисник, вишиті рушники, ковдра, простирадло з мереживом, килим, рядно, хідники, фіранки (на вікнах). Оздоблення печі, стін, сволоки.

    Подвір’я має огорожу – паркан, пліт, тин, м ури, ворота, брама. На подвір’ї – хлів (для великої рогатої худоби), стайня (для коней), саж, куча, кармник (для свиней), курник, кадуб, вулик, довбня (для бджіл), клуня, стодоли, половники (для зберігання зерна), сінники, одрини (для зберігання сіна), коші (для зберігання кукурудзи у початках), сарай, возовні, шопи, повітки (для зберігання реманенту).

   В залежності від регіону існували й інші споруди двору: млин, вітряк, олійниця, крупорушка, коптильня, сушарня, стая, заватра, колиба, зимарка, шалаш. На подвір’ї – криниця-журавель, біля хати на дереві – лелечине гніздо.

   Кожна українська хата мала садок (фруктові дерева), квітник, соняхи, калину при криниці, дуб на леваді, грушу на межі, тополі при дорозі тощо.